Het bijwerken van de software op een Nutanix Enterprise Cloud omgeving gaat met behulp van het One-Click systeem. Hierbij wordt de actie gestart bij het selecteren van de upgrade knop en wordt deze geautomatiseerd uitgevoerd binnen het cluster. Het wordt node voor node uitgevoerd en een volgende node wordt pas gestart als de vorige succesvol is bijgewerkt en weer actief binnen het cluster is opgenomen.

Acropolis Operating System (AOS)

Het Acropolis Operating System wordt continue doorontwikkeld en is voor Nutanix het product waarbinnen de intelligentie met behulp van software is opgenomen. Nieuwe versies worden hierin dan ook snel opgevolgd en brengen de nieuwe features naar het Enterprise Cloud platform.

Vanaf versie 5.5 gebruikt Nutanix voor de AOS releases verschillende vormen. De zogenaamde Long Term Support (LTS) en Short Term Support (STS) hebben verschillende ondersteuning niveaus. LTS wordt 12 maanden ondersteund terwijl STS drie maanden wordt ondersteund. Dit houdt ook direct in dat de nieuwe releases rond deze tijd worden vrijgegeven.

De volgende releases zijn de afgelopen periode vrijgegeven:

Release

GA (General Available)

Support

AOS 5.5

December 2017

LTS

AOS 5.5.2

April 2018

LTS

AOS 5.5.2.2

Juni 2018

LTS

AOS 5.5.3

Juni 2018

LTS

AOS 5.5.3.1

Juni 2018

LTS

AOS 5.5.4

Juli 2018

LTS

AOS 5.5.5

Augustus 2018

LTS

AOS 5.5.6

September 2018

LTS

AOS 5.6

April 2018

STS

AOS 5.6.1

Juni 2018

STS

AOS 5.6.2

Juli 2018

STS

AOS 5.8

Juli 2018

STS

AOS 5.8.1

Augustus 2018

STS

AOS 5.9

September 2018

STS

Acropolis HyperVisor (AHV)

AHV is de hypervisor welke actief is op de verschillende nodes, de software is gebaseerd op KVM en wordt normaliter niet zoveel bijgewerkt doordat deze stabiel functioneert. Wel is er door de recente ontdekkingen van vulnerabilities binnen de Intel processoren een aantal updates beschikbaar die de hierbij behorende risico’s verminderen. Een van deze is Spectere, hiervoor is enige tijd terug een updates vrijgegeven en zijn deze releases veelal gekoppeld aan een specifieke AOS versie.

Het bijwerken van de hypervisor en Controller VM software wordt geautomatiseerd uitgevoerd, beide kunnen worden gestart via het tandwieltje en er dient voor Upgrade Software te worden gekozen.

Het onderstaande scherm verschijnt vervolgens

Hierbinnen kan er via de verschillende tabs boven in het scherm gekozen worden voor de functionaliteit die je wilt upgraden. In dit geval gaat het om AOS en de Hypervisor. Een nieuwe versie wordt getoond indien beschikbaar en via de Download knop kan deze centraal lokaal geplaatst worden. Nadat het upgrade bestand is gedownload kan deze worden geïnstalleerd door te kiezen voor Upgrade. Eventueel kan er nog een Pre-Upgrade worden gedaan indien gewenst, kies anders direct voor Upgrade Now.

Node voor node wordt nu voorzien van de nieuwe software, waarbij de nodes één voor één vrij worden gemaakt van virtuele machines welke worden verplaatst naar de overige nodes binnen het cluster en het in maintenance mode plaatsen van de node. Na het plaatsen van de node in maintenance mode, worden de software updates verwerkt binnen het software component. Indien nodig wordt de CVM of de Hypervisor opnieuw gestart om de wijzigingen actief te maken.

BIOS/Firmware Upgrades

Voor het bij werken van de firmware van de disken en/of HDD/SSD controllers wordt gebruik gemaakt van de Life Cycle Management (LCM) functie die aanwezig is binnen het platform.

Kies hiervoor via het tandwieltje voor Life Cycle Management voor het updaten van de firmware.

Nadat je lifecycle manager hebt gestart zijn er twee opties beschikbaar, namelijk Available Updates en Inventory. Standaard worden de beschikbare updates getoond en binnen de Inventory kan er handmatig een scan worden uitgevoerd. Deze wordt normaliter wekelijks uitgevoerd op de omgeving en worden deze indien beschikbaar binnen de Available Updates weer gegeven.

Deze kunnen vervolgens worden geplaatst door deze te selecteren en de installatie van de updates te starten. Ook kan er gekozen worden om alle beschikbare updates te verwerken, hierbij zitten ook updates bij voor het LCM mechanisme an sich.

Meer informatie

Voor hulp bij het uitvoeren van de upgrades of andere verbeteringen binnen het Nutanix Enterprise Cloud platform kunt je contact met ons opnemen door hier te klikken. Of wanneer je wil kijken wat de mogelijkheden voor jouw organisatie zijn bij het gebruik van de One-Click Update mechanisme, laat dan jouw gegevens achter via het contact formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Via mail kan natuurlijk ook, kies dan voor info@flexvirtual.nl.