Met meer dan 60 grote en 200 kleine aanpassingen is AOS 5.0 zoals Nutanix dit zelf noemt “the next big thing”. Deze versie met codenaam “Asterix” werd tijdens .NEXT in zowel Las Vegas als in Wenen aangekondigd en is aan het eind van 2016 algemeen beschikbaar gekomen. De meeste aanpassingen zijn direct zichtbaar, maar ook onder de motorkap is het nodige gewijzigd om bestaande Nutanix nodes te versnellen en te voorzien van nieuwe functionaliteit.

Introductie 60 TB Node

Voor het opslaan van veel data en voor het gebruik van Acropolis Block Services of Acropolis File Services is een Storage Heavy Node gelanceerd (NX-6155-G5). Deze node kan tot maximaal 60TB aan data opslaan en biedt hiermee voldoende capaciteit om bijvoorbeeld data voor Home folders of Microsoft Exchange databases in op te slaan. De node (1 per appliance) is geoptimaliseerd om de prijs per GB aan opslagcapaciteit te minimaliseren en is voorzien van twee Intel Broadwell CPU’s met 16 tot 36 cores afhankelijk van de klantkeuze binnen een 2U form factor.

NVMe Flash

All-flash modellen waren al langer beschikbaar binnen het Nutanix platform. Hier worden nu nog traditionele SSD disken in gebruikt die via een controller op de node zijn aangesloten. De nieuwere varianten hierop maken gebruik van NVMe en zijn rechtstreeks aangesloten op de (PCI) bus van de node, hierdoor hoeft er geen vertaling door de controller te worden gedaan en wordt de latency verlaagd en de performance drastisch verhoogd.

De vernieuwingen en releases zijn in de verschillende onderdelen van het AOS 5.0 opgenomen en kunnen worden onderverdeeld in AOS en Prism:

 • AOS 5.0
  • Acropolis Block Services – beschikbaar stellen van iSCSI targets;
  • Acropolis File Services 2.0 – stelt data beschikbaar op basis van SMB;
  • Acropolis Dynamic Scheduling – verplaatst VMs geautomatiseerd naar nodes met meer beschikbare resources;
 •  Prism
  • Cluster Network Visualisaton – geef inzicht in het gebruik van protocollen en communicatiepoorten van een applicatie;
  • Just-in-time – zijn er nog voldoende resources indien een nieuwe applicatie wordt toegevoegd;
  • Prism Self Service- geeft gebruikers de mogelijkheid zelfstandig nieuwe virtuele machines te deployen;
  • Support for ESXi VM – deploy en onderhoud virtuele machines vanuit Prism.

Hierna worden de belangrijkste wijzigingen die hierboven zijn opgesomd verder uitgelegd.

Acropolis Block Services (ABS)

Met behulp van Acropolis Block Services kan de storage binnen een Nutanix systeem beschikbaar worden gesteld op basis van iSCSI. Deze zogenaamde iSCSI targets kunnen door externe systemen worden toegepast voor het opslaan van data. Bijvoorbeeld fysieke Oracle systemen die vanwege licentie redenen nog niet zijn gevirtualiseerd kunnen hiermee toch gebruik maken van de storage capaciteit die het Nutanix Cluster biedt. Maar ook Microsoft Exchange of SQL systemen die geen ondersteuning bieden voor het NFS file systeem, kunnen op basis van iSCSI block based verbindingen naar het onderliggende storage platform maken voor het opslaan van de databases.
ABS maakt gebruik van CHAP-authenticatie voor het beveiligingen van de verbindingen die door de verschillende systemen worden gebruikt. Best practice is om minimaal one-way CHAP-authenticatie toe te passen. Met het toepassen van Dynamic Load Balancing wordt de performance verhoogd door de verschillende aanvragen te verdelen over de beschikbare systemen en dient dan ook ingeschakeld te blijven.
Deze verbeteringen geven extra mogelijkheden voor block gebaseerde storage toepassingen met zowel productiesystemen als test systemen en hiermee kunnen bestaande systemen gekoppeld worden om kosten te besparen.

Acropolis File Services (AFS)

Acropolis File Services is volledig geïntegreerd binnen het Nutanix Core Enterprise Cloud platform. Het kan worden ingeschakeld op ieder Nutanix Cluster, is volledig in software uitgevoerd en wordt geleverd vanuit de onderliggende scale-out architectuur, waardoor dezelfde schaalbaarheid en performance die u gewend bent beschikbaar wordt gesteld. Binnen deze versie wordt maximaal SMB versie 2.1 ondersteund, op korte termijn wordt dit uitgebreid met SMB 3.0 en NFS. De AFS services zijn volledig te integreren met Active Directory, waardoor functionaliteiten als gebruikers en share quota’s ook ondersteund worden. Met behulp van de Self Service File Recovery kunnen de gebruikers in geval van ongewenst gewijzigde of verdwenen bestanden zelfstandig bestanden terugzetten (Windows versioning ondersteuning).
Vanaf versie 5.0 kan AFS op zowel VMware ESXi als op de Acropolis Hypervisor worden geplaatst, gezamenlijk met het geautomatiseerde performance optimalisatie systeem, worden de aanbevelingen hierin direct doorgevoerd.
Licensering AFS
Voor het licenseren van de Acropolis File Services kan een standalone file server licentie worden afgenomen, die gezamenlijk met de Starter of de Pro licentie gebruikt kan worden om AFS mogelijk te maken binnen het cluster. In de Ultimate editie is AFS standaard aanwezig.

Acropolis Dynamic Scheduling (ADS)

Met de Acropolis Dynamic Scheduling functionaliteit kunnen virtuele machines optimaal worden geplaatst op de aanwezige nodes binnen het cluster. Op basis van CPU, RAM, Disk en Network wordt er onderzocht of de virtuele machine op een andere node binnen het cluster een betere performance kan krijgen. Hot spots worden hiermee gedetecteerd en worden weg genomen door de VM te verplaatsen of via een separate iSCSI verbinding te laten functioneren. De functionaliteit is standaard ingeschakeld op een Nutanix Cluster en kan indien gewenst worden uitgeschakeld. Best practice is om de functie ingeschakeld te laten.

Met affinity en anti-affinity regels kunnen virtuele machines worden gepind op een node, wat wenselijk is bij het gebruik van gevirtualiseerde Oracle machines. Of juist niet bij elkaar op dezelfde node om de beschikbaarheid van de virtuele machines te verhogen.

Cluster Network Visualization

Applicaties maken gebruik van verschillende verbindingen met externe systemen voor het uitwisselen van informatie. Hiervoor worden verschillende protocollen en poorten gebruikt, die als deze niet in dezelfde omgeving staan, via routers en firewalls bij het doelsysteem uitkomen.
Na verloop van tijd is het niet altijd direct duidelijk hoe een virtuele machine/applicatie communiceert, hoe loopt het verkeer welk vlans worden er gebruikt en over welke switch en switchpoort loopt het verkeer. Met name tijdens het oplossen van problemen binnen applicaties helpt het om de gebruikte vlans en adapters en switchpoorten en de daarbij behorende netwerk configuratie inzichtelijk te hebben.

Cluster Network Visualizaton helpt hierbij door de netwerkconfiguratie en het pad inzichtelijk te maken. Dit wordt schematisch weergegeven zoals in bovenstaand voorbeeld is te zien. Om Network Visualization te kunnen gebruiken is het gebruik van LLDP (of een vergelijkbaar en compatibel discovery protocol) op de switches noodzakelijk.

Prism Central – Just-in-time Forecast

Prism Just-in-time Forecast voorspelt het gebruik van resources door een applicatie/virtuele machine, blijft er na het toevoegen van de applicatie nog voldoende capaciteit over? Of moet het cluster worden uitgebreid? Met behulp van Just-in-time Forecast kan er vanuit Prism Central gecontroleerd worden of er voldoende capaciteit beschikbaar is. Op basis hiervan kan er snel inzichtelijk worden gemaakt of een cluster uitgebreid moet worden bij het toevoegen van applicaties.

Prism Self Service

Gebruikers kunnen vanuit Prism zelfstandig nieuwe virtuele machines beschikbaar stellen op het Nutanix Cluster. Vanuit het 1-Click principe kiezen de gebruikers de benodigde virtuele machines met bijbehorende resources voor de applicatie. Deze virtuele machine wordt vervolgens geautomatiseerd gedeployed en beschikbaar gesteld.
De functionaliteit wordt beschikbaar gesteld via een web gebaseerde portal en na het deployen van de virtuele machines kunnen de gebruikers de machine ook beheren. Toegang tot het uitrol mechanisme en beheer scherm wordt middels Role Based Access (RBAC) gereguleerd.

Prism ondersteuning voor ESXi VM-beheer

VMware vSphere gebruikers gebruiken VMware vCenter voor het onderhouden van de virtuele machines die binnen de infrastructuur zijn geplaatst. Binnen AOS 5.0 is het beheer van deze virtuele machines geïntegreerd in Prism, waardoor gebruikers vanuit één enkele interface het beheer van de machines kunnen uitvoeren. Virtuele machines kunnen worden gecreëerd, aangepast en worden verwijderd van het platform, zonder dat hiervoor de vCenter interface gebruikt hoeft te worden. Prism stuurt hiervoor onder water (via API’s) vCenter aan.

Conclusie

Met het vrijgeven van AOS 5.0 brengt Nutanix veel nieuwe functionaliteit en verbeteringen naar de markt. Met deze software-only aanpassingen  is de performance en beschikbaarheid sterk verbeterd. Bestaande systemen leveren hiermee meer performance zonder extra investeringen.
AOS versie 5.0 is inmiddels beschikbaar en kan worden toegepast op het Enterprise Cloud platform.

AOS 5.0 is ook in de zogenaamde Community Editie beschikbaar, een gratis versie voor bijvoorbeeld een zelfbouw systeem (of virtueel) en is bedoeld om meer ervaringen met de Nutanix software op te doen.

Wilt u meer informatie over wat Nutanix voor uw organisatie kan betekenen, wilt u een demonstratie vanuit ons eigen lab of heeft u ondersteuning nodig? Neem dan contact met ons op!