Twee keer per jaar organiseert Nutanix .NEXT voor haar klanten en partners. De evenementen vinden plaats in Europa en in de USA. Afgelopen week vond de USA versie plaats en traditioneel gezien zijn dit de momenten dat er nieuwe aankondigen worden gedaan over de vernieuwingen en verbeteringen van het Nutanix Enterprise Cloud Platform en daaraan gekoppelde producten.

Een aantal van deze aankondigingen zijn o.a.:

  • Nutanix Era – database management oplossing;
  • Nutanix Beam – kosten indicatie/chargeback en capacity mangement;

Het aantal is aankondigingen is na het vrijgeven van AOS 5.6 wat beperkt, maar zijn wel een aantal toevoegingen aan het platform die het platform verder uitbreiden qua functionaliteit. Voor meer informatie over AOS 5.6, zie het volgende artikel: Release Acropolis Operating System (AOS) 5.6

Nutanix Era

Nutanix Era is een suite van software waarmee database management wordt geautomatiseerd en vereenvoudigt. De bekende one-click methodiek wordt nu ook op database provisioning en lifecycle management (LCM) toegepast. In de eerste versie is Copy Data Management (CDM) opgenomen waarmee databasebeheerders hun databases kunnen creëren, klonen, verversen of herstellen op ieder moment in de tijd. Via een uitgebreide en eenvoudig te gebruiken gebruikersinterface of via de CLI kunnen herstel werkzaamheden worden uitgevoerd tot de laatste applicatie consistente transactie.

Nutanix Beam

Met het toepassen van Nutanix Beam (voorheen Botmetric) wordt de multi-cloud strategie van Nutanix verder uitgebreid met het toevoegen van een oplossing die door vele klanten benodigd zijn voor bij het toepassen van hybrid cloud beheer.

Waar Calm wordt toegepast om de lifecycle management en het creëren van virtuele machines geautomatiseerd af te handelen, voegt Nutanix Beam hier de middelen aan toe om het management de middelen te geven om de kosten en de hiervoor benodigde budgetten inzichtelijk te krijgen en te beheren. Hiermee worden de kosten die bij het gebruik van publieke clouds van toepassing zijn inzichtelijk en beheersbaar gemaakt.

Hierbij detecteert Nutanix Beam of er tekorten aan resources zijn of op korte termijn gaan ontstaan en geeft op basis hiervan aanbevelingen om deze op te lossen. Voorbeelden hiervan zijn de correcte sizing van een virtuele machine en/of deze voldoende resources geconfigureerd heeft. Dit om het gebruik van cloud toepassingen te optimaliseren. Door hier gezamenlijk met meerdere teams gebruik van te maken kan het verbruik gevisualiseerd worden en de budgetten hieraan gekoppeld worden op basis van de daarvoor gesteld prioriteiten.

Gebruikers van het Enterprise Cloud Platform kunnen vervolgens op basis van de informatie uit het Nutanix Beam systeem, verdere capaciteit planningen maken en de daarbij behorende kostenramingen maken. In eerste instantie komt de functionaliteit beschikbaar voor publieke cloud toepassingen, op termijn wordt deze uitgebreid zodat ook on-premises systemen mee kunnen worden genomen en er wel overwogen keuzes kunnen worden gemaakt.

In de verdere toekomst gebruikt Calm de Nutanix Beam inzichten met behulp van de aanwezige APIs zodat als er een blueprint wordt uitgerold, de gebruikers direct inzichten verkrijgen over de kosten van de verschillende platformen en zo hier hierbij best passende platform kunnen selecteren.

Conclusie

Met name het toevoegen van inzichten qua kosten van het verbruik de infrastructuur en hierop gefundeerde keuzes maken waar een virtuele machine te plaatsen is vanuit het kosten perspectief een goede aanvulling. AOS 5.6 biedt meer functionaliteit en breidt hiermee het platform nog verder uit.