Dit jaar wordt de Europese versie van Nutanix .NEXT gehouden in Denemarken, in Kopenhagen om precies te zijn. In het Bella Center wordt van 8 tot 10 oktober de verschillende aankondigen verder uiteengezet via verschillende sessies die door de deelnemers gevolgd kunnen worden. Traditioneel wordt op de dinsdag de partnerdag gehouden, waarbij de verschillende partners van Nutanix alvast een voorproefje krijgen van de nieuwe ontwikkelingen.

IT Automation for Public Cloud

Het automatiseren van een Nutanix Private Cloud omgeving krijgt integratie met ServiceNow voor self-service en automatisering van taken binnen de infrastructuur. Een partnerschap is aangegaan met ServiceNow en wordt tijdens .NEXT via verschillende sessies verder uit gelegd.

Een volledig geïntegreerd platform is noodzakelijk bij gebruik van publieke en private cloud omgevingen in combinatie met de vele applicaties die daarop worden aangeboden. Door te automatiseren wordt het mogelijk op grote schaal mogelijk. ServiceNow wordt bij veel verschillende organisaties gebruikt en kan het volledige Nutanix platform inventariseren, dit wordt gecombineerd met informatie vanuit Prism Pro. Hiermee ontstaat een volledig beeld vanuit ServiceNow om taken verder te automatiseren. Met deze integratie wordt incident management en auditing binnen ServiceNow mogelijk over de aanwezige assets binnen ServiceNow.

Alerts die binnen de Nutanix omgeving worden gecreëerd krijgen direct een melding binnen ServiceNow waardoor er direct incidenten en/of acties aan gekoppeld kunnen worden. Deze acties zijn bijvoorbeeld het koppelen van het incident aan een asset binnen de CMDB en het notificeren van beheerders die op het incident actie moeten ondernemen. Informatie over alert wordt met behulp van X-Play opgenomen in de incidenten database van ServiceNow.

Informatie over de assets binnen de CMDB en het Nutanix Enterprise platform worden dynamisch bijgewerkt waardoor alleen noodzakelijke informatie van het platform opgenomen wordt in de CMDB. Hierdoor zijn  handmatige acties niet meer nodig..

Ook Binnen Calm is een plugin beschikbaar die integreert met ServiceNow. Taken worden daardoor geïnitieerd vanuit ServiceNow . Hiermee is ServiceNow een single Pane of Glass waarmee alle taken geautomatiseerd  kunnen worden geïnitieerd en gecontroleerd, waardoor de gehele life-cycle van een applicatie beheerd kan worden vanuit ServiceNow.

Binnen ServiceNow worden alle taken, assets en incidenten binnen de schermen in real time weergegeven waardoor het gehele platform geïntegreerd kan worden en onderhouden. IT as a Service (ITaaS) wordt hiermee mogelijk.

Voor het gebruik en integratie van ServiceNow is Prism Central 5.11.1 benodigd. Deze versie bevat alle benodigde opties voor de integratie en is daarmee de enige HCI oplossing die volledige IaaS geautomatiseerde provisioning & orchestration biedt.

Xi Clusters

Publieke en private Cloud zijn op dit moment niet te vergelijken qua beheer, dit wordt vooral een uitdaging als je ze wilt integreren. Elke cloud heeft zijn eigen tools daarmee dus een hele batterij aan tooling zodra je deze Cloud toepassingen wilt benaderen. Xi Clusters biedt hier een oplossing en laat AOS clusters functioneren binnen een AWS bare metal omgeving.

Hierbij maakt het niet uit waar uiteindelijk de management tooling is geplaatst, beide worden vanuit dezelfde tooling onderhouden, namelijk Prism Central. Hiermee wordt een volledige hybride Cloud omgeving gecreëerd waarbij workloads op zowel private als public Cloud componenten actief zijn En wordt het geheel als een enkele Cloud beheerd.

Beheerders hoeven geen nieuwe tools te leren om het platform te beheren, voor beide wordt dezelfde tooling toegepast. Het cluster is binnen AWS op gelijke wijze zichtbaar als in een Private Cloud. De integratie zorgt ervoor dat ook netwerken beschikbaar zijn binnen beide platformen en er geen separate silo’s ontstaan. Hiermee wordt de netwerk laag sterk verbeterd en ontstaat er minder latency en worden de aanwezige virtuele machines geoptimaliseerd.

Xi Beam

Met het toepassen van Xi Beam wordt compliancy binnen een Nutanix on-premise omgeving gewaarborgd en getoetst. De verschillende Nutanix producten zoals Flow, AHV, AOS en Prism worden hier continue gemonitord.

Versie 1 van het product biedt de audits voor deze verschillende componenten gecontroleerd en is klaar om te gebruiken. De security audits hiervan worden de komende periode verder uitgebreid, momenteel zijn er ruim 300 controles die er plaats vinden.

 Beam services wordt als SaaS oplossing geleverd waardoor de intelligentie en controles daar plaats vinden. Het aantal controles wordt op regelmatige basis uitgebreid. Beam kan ook gebruikt worden voor chargeback, waarbij de TCO van de hardware en software wordt meegenomen. Ook andere kosten voor bijvoorbeeld de stroom van het datacenter en de rack space kunnen hiermee worden meegenomen.

De functionaliteit komt in november beschikbaar voor publieke Clouds.. Met Dynamic Spot Instance Migration wordt advies gegeven voor welke workloads waar te laten draaien. Hiermee wordt het mogelijk 60-80% aan kosten te besparen.

Nutanix Insights

Support is nog steeds een belangrijk speerpunt voor Nutanix en hierop zijn ze enorm trots, de ervaring voor deze eindklanten wordt steeds doorontwikkeld en met Nutanix Insights wordt er een voorspelbaar model gelanceerd. Verstoringen worden voorspeld door het toepassen van AI en best practices van Nutanix.

De informatie wordt vanuit verschillende invalshoeken verzameld waarmee voorspellingen worden gedaan op het gedrag van een Nutanix omgeving van een klant.  Daar waar nodig wordt actie ondernomen om te voorkomen dat een verstoring ook daadwerkelijk ontstaat. Support Request wordt hiermee geautomatiseerd aangemaakt, waardoor direct Nutanix Support wordt opgeschakeld (Nutanix neemt contact op met de klant voordat de klant het issue zelf ervaart).

Nutanix Insight wordt eind van dit jaar beschikbaar gesteld en kan binnen de verschillende infrastructuren worden toegepast.

HPE GreenLake with Nutanix as a Service

Momenteel zijn er al verschillende HPE modellen met daarop Nutanix software beschikbaar, hierop wordt HPE GreenLake with Nutanix toegevoegd. Dit is een service die gericht is op specifieke services die worden geplaatst boven op de Nutanix software. Hier binnen is het afreken model op
Pay-as-you-Use model, alleen de resources die worden gebruikt worden door berekend. Er is hierin een base line qua kosten en wordt er een overcapaciteit geleverd die kan worden aangesproken als het nodig is en dan ook pas wordt door berekend.

De hardware wordt op locatie van de klant geplaatst en voor de basis workload wordt 80% aangehouden, hierboven op wordt 10% buffer genomen en 20% voor variabele workloads. Het buffer gedeelte wordt alleen door belast op het moment dat dit ook daadwerkelijk wordt gebruikt.

Initieel wordt HPE GreenLake toegepast voor End User Computing, Databases en Private Clouds en komt beschikbaar voor AHV en VMware ESXi.

Storage Updates

Naast  traditionele spindels en SSD disken gaat de ondersteuning van Nutanix verder richting NVMe en Optane disken. Vooral deze laatste twee leveren hogere performance en lagere latency. NVME en Optane wordt ondersteund binnen AOS 5.11.1 en hoger. Optane is de merknaam zoals Intel deze gebruikt voor 3D X-Point, waarmee geheugen en disk wordt gecombineerd en wordt ondersteund binnen het Nutanix platform. De grootste drive hiervoor is het steeds sneller worden van het netwerk waardoor de bottleneck verplaatst naar de interne systemen en met name de aansturing van disken.

In november komt de NX-8170-G7 beschikbaar welke volledig gevuld kan worden met NVMe disken maar ook gecombineerd kan worden met andere disken als SSD of spindels. Met het toepassen van NVMe disken wordt een op kosteneffectieve manier een hogere performance en een lagere latency mogelijk, dit om de toekomstige ontwikkelingen op netwerkgebied bij te houden. De kosten voor NVMe zijn nu vergelijkbaar met een SATA SSD disk.

Binnen toekomstige systemen gaat het gebruik van NVMe alleen maar toe nemen.

Midden oktober komen er Intel Data Center Blocks (DCB) beschikbaar die zijn voorzien van 2 of 4 Optane disken en worden gecombineerd met NAND gebaseerde SATA disken. Afhankelijk van het gekozen model kunnen hier 4 tot 20 disken NAND SATA disken in geplaatst worden.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of hulp bij het toepassen van de nieuwe functionaliteit die binnen deze release is opgenomen kun je contact met ons om nemen door hier te klikken. Voor  meer informatie over de mogelijkheden voor jouw organisatie met specifieke functies in deze release laat dan jouw gegevens achter via het contact formulier en wij nemen zo snel mogelijk contact met je op. Via mail kan natuurlijk ook, kies dan voor info@flexvirtual.nl of mail mij persoonlijk via Arjan.Hendriks@flexvirtual.nl.

Over de auteur:

Arjan Hendriks heeft ruim 20 jaar ervaring in de ICT wereld en is een van de eerste benoemde Nutanix Technlogy Champion sinds het begin van het programma. Ook is hij NCSE (Nutanix Certified System Engineer) en wordt hij binnen FlexVirtual voor grotere klanten in zowel commercieel, government en MKB+ organisaties ingezet voor projecten woord o.a. Nutanix een grote rol speelt binnen de huidige moderne datacenters.