Deze week vindt het jaarlijkse terug kerende evenement van Nutanix in de Verenigde Staten plaats. In het Gaylord National Harbor Hotel in Washington DC worden de nieuwe ontwikkelingen en aankondigingen door Nutanix met het publiek gedeeld. Deze nieuwe ontwikkelingen zijn erop gericht om het Nutanix Enterprise Cloud platform verder uit te breiden en features toe te voegen die tot nu toe ontbraken.

Xi Cloud Services

De eerste aankondiging die Nutanix gaat doen is het beschikbaar stellen van de Xi Cloud services. De Xi Cloud Services is een door Nutanix gehoste oplossing welke kan worden verbonden met een bestaande Nutanix Enterprise Cloud opstelling.  Deze services worden native opgenomen binnen de Prism beheer interface en maken het mogelijk om services van uit zowel de on-premises omgeving als de cloud omgeving te leveren. De Xi Cloud Services moeten dan ook worden gezien als een uitbreiding van de bestaande omgeving.

De eerste diensten die het platform biedt zijn diensten voor het uitvoeren van disaster recovery taken (DR).  Hierbij worden virtuele workloads met behulp van runbooks veilig  gesteld binnen de cloud services van Nutanix. Deze zelfde runbooks kunnen ook worden toegepast voor het uitvoeren van een recovery op het moment dat dit noodzakelijk is. De DR service wordt via het gebruikelijke one-click principe gerealiseerd, hierbij kan zowel de fail-over geïnitieerd worden, maar kan deze ook in een test modes worden geplaatst. Met deze test modes kan de fail-over getest worden en gecontroleerd worden hoe de systemen reageren bij een echte fail-over.

Het verkeer tussen de on-premises omgeving en de Xi Cloud Services wordt volledig geëncrypt waardoor de data op een veilige manier  wordt getransporteerd. Met de eerste versie is de Recovery Point Objective (RPO) nog minimaal een uur bezig, met de verdere doorontwikkelingen van de Xi Cloud Services wordt het RPO terug gebracht naar bijna nul.

De Xi Cloud Services zijn volledig gebaseerd op AHV en worden binnen de datacenters van Nutanix opgebouwd. On-premises kan er in eerste instantie gebruik gemaakt worden van zowel AHV als VMware vSphere. Nutanix is geen publieke cloud provider, maar gaat de datacenters exclusief voor Nutanix klanten beschikbaar stellen.

De services worden in twee fases beschikbaar gesteld, in de eerste fase komt de dienst beschikbaar in de VS en in de tweede fase komen de diensten ook beschikbaar in Europa. Het testen van de diensten start op korte termijn en naar verwachting is de dienst in het begin van 2018 beschikbaar voor alle klanten.

Het volgende filmpje geeft een eerste introductie tot de Xi Cloud Services en is te vinden via de volgende URL: Introducing Xi Cloud Services

Calm

Het volgende nieuwsfeit tijdens .NEXT is de aankondiging door Nutanix van Calm. Het software bedrijf Calm met de gelijknamige software is in augustus 2016 ingelijfd door Nutanix.  Calm is een App Centric Automation oplossing die bestaat uit Nutanix Calm en de Nutanix Marketplace. Het kan worden toegepast als een DevOps automation platform waarbij op eenvoudige manier applicaties gedistribueerd kunnen worden uitgerold, worden onderhouden en beheerd. Kortom de gehele levenscyclus van een virtuele machine kan met Calm worden onderhouden. Via Orchestration worden de verschillende workflows welke zijn opgenomen in zogenaamde blueprints uitgevoerd. Deze blueprints kunnen op de verschillende gekoppelde platformen worden toegepast, zowel on-premisis als publieke cloud providers.

De blueprints waarbinnen de verschillende orchestration opdrachten zijn uitgewerkt kunnen zowel vanuit de Nutanix Marketplace worden gehaald, maar ook zelf worden samengesteld. Via een grafische weergave zijn de toegepaste componenten van de applicatie zichtbaar waardoor een logisch overzicht wordt verkregen. Third-party leveranciers binnen de Nutanix Marketplace kunnen blue-prints voor hun producten plaatsen om de installatie en configuratie van hun producten geautomatiseerd op het Nutanix Enterprise Cloud platform te laten landen.

Ook voor Calm vindt alle aansturing, beheer en onderhoud centraal vanuit Prism plaats en kan hierdoor aansluiten en gebruik maken van de diensten van publieke cloud providers zoals AWS, Google, Azure en uiteraard lokale systemen.

Tijdens het maken/instellen van de blueprints kunnen kosten worden gekoppeld om zo de meest efficiënte keuzes te kunnen maken. Via een workflow kan toestemming voor deployment bij bijvoorbeeld een manager worden gevraagd.

Calm kent een korte ontwikkelcyclus en de eerste release wordt met het beschikbaar stellen van Obelix verwacht. Obelix is de volgende versie van de Acropolis Hypervisor en kan als basis worden toegepast binnen het Enterprise Cloud Platform. De initieel beschikbare functionaliteit zal met iteraties van acht weken verder worden uitgebreid en doorontwikkeld. Hierdoor gaat de cyclus afwijken van de ontwikkeling van AHV. Licentie technisch is de verwachting dat Calm via een add-on binnen prism kan worden geactiveerd en gebruikt. De licentievorm is op basis van het aantal VMs dat onder het beheer van Calm wordt geplaatst.

Het volgende filmpje geeft een eerste introductie van Nutanix Calm en is te vinden via de volgende URL: Introducing Nutanix Calm: Application-Centric Automation

Xtract

Xtract is de derde aankondiging op .NEXT. Xtract wordt gebruikt voor het onboarden van virtuele machines binnen de Nutanix Enterprise Cloud omgeving. Hierbij geldt opnieuw het one-click principe waarbij met een enkele handeling het proces in gang wordt gezet.

Voor het onboarden van een SQL database server wordt de oude machine door Xtract geanalyseerd waarna de uiteindelijke sizing van de benodigde hardware gecombineerd met de beschikbare best practices vanuit Nutanix worden toegepast op de uiteindelijke doel virtuele machine. De software komt beschikbaar vanaf 30 juni en kan vanaf dat moment worden toegepast om databases te transformeren naar het Nutanix Enterprise Cloud platform zonder downtime voor de aanwezige diensten. Gelijktijdig wordt ook Xtract voor VMs aangekondigd en zal in beta vorm beschikbaar komen. Xtract voor VMs wordt eind Q1 2018 verwacht.