Dit is een korte uitleg over hoe je de Bitdefender Gravityzone appliance control center virtuele appliance op Nutanix AHV (Acropolis Hypervisor) kunt draaien.

De Bitdefender GravityZone appliance kan op verschillende hypervisors draaien, er zijn daarvoor verschillender formaten beschikbaar die je van de download pagina van de Bitdefender website kunt downloaden.

Afhankelijk van het type hypervisor bepaal je welk formaat je download.

Download the Appliance virtual disk:

Voor Nutanix AHV gebruiken we het .raw formaat.
Voordat we dit image kunnen gebruiken moeten het eerst uitpakken. Dit kan op Windows bijvoorbeeld met 7zip.
Nu we het .raw formaat hebben kunnen we de optie “Image Configuration” in de Prism interface van Nutanix gebruiken om het .raw bestand als virtuele disk te uploaden.

In onderstaand figuur kun je zien dat het .raw bestand als image wordt geupload asl type “disk”. Geef hier een naam en een omschrijving aan, save dit en en je image is geupload.

De volgende stap is het aanmaken van een virtuele machine en daar het image aan te koppelen als virtuele disk. Creëer hiervoor een nieuwe virtuele machine volgens de specificaties.

In dit geval een virtuele machine met 4 vCPU, 6 GB memory en zonder CDROM, maar met de virtuele disk zoals net geupload.

In het screenshot hierboven zie je dat het default BUS Type van de disk SCSI is, helaas werkt dat niet, doe je dit toch dan krijg je na het opstarten van de virtuele machine onderstaand resultaat:

Zoals je kan zien kan de vm niet booten van de harddisk, deze is namelijk een PCI disk, helaas helpt het uitzetten en het type wijzigen niet.

Mocht je het verkeerde type hebben gekozen moet je de oude disk verwijderen en vervolgens weer opnieuw toevoegen met het juiste BUS Type (PCI). Als dit goed werkt krijg je de volgende melding (in de console van de virtuele machine).

Bij de eerste keer opstarten wordt je gevraagd een nieuw unix password in te stellen, dit is het password waarmee je via de console de appliance kunt configureren met de juiste rollen.

Via het menu kun je de noodzakelijk gegevens instellen zoals ip-adres en dergelijke.
Vervolgens heb je de mogelijkheid een automatische installatie te doen, dit is de meest eenvoudige installatie met alle noodzakelijke rollen waarmee je gelijk van start kunt.

Zodra je de appliance is geconfigureerd kun je de webinterface van de appliance benaderen via het ip-adres of de dns naam als je die hebt ingesteld.

Bij de eerste keer inloggen via de webinterface wordt er gevraagd naar een licentie en een MyBitdefender account, mocht je nog geen account hebben kun je die gelijk aanmaken.

Nu is het control center klaar voor gebruik!

Op dit moment worden alleen VMware vSphere en Citrix XenServer ondersteund voor het bladeren door de lijst met vm’s (vanuit hypervisor perspectief). Active Directory browsing is mogelijk op alle ondersteunde hypervisors.