Citrix Summit 2017 startte met het welkom heten aan de fysiek en virtueel (op afstand) aanwezige partners en Citrix medewerkers. Met meer dan 4000 bezoekers was het event in het Anaheim Convention Centre in California dit jaar goed bezocht. Partners en Citrix medewerkers waren elk goed voor ongeveer de helft van het aantal bezoekers.

Korte terugblik 2016

Voor het complete beeld hier nog wat kenmerken van vorig jaar (2016):

  • Het hoofd thema van 2016 was “Partner for success”
  • 4476 nieuwe klanten
  • De introductie van Citrix Cloud begin 2016 (later meer hierover)
  • Begin 2016 is Kirill Tatarinov gestart als nieuwe CEO van Citrix.

2017: Winning Together

Maar nu weer naar het heden, voor het komend jaar is het thema “Winning together”, of in het Nederlands: Samen bereiken we meer. Of dat nu in de relatie met partners is, met Microsoft of intern binnen Citrix maakt niet uit. Citrix heeft dit afgelopen jaar zelf al laten zien door de drie verschillende organisatie onderdelen samen te voegen tot één om zo “samen” beter en sneller op de markt in te kunnen spelen.

Het samen gevoel stopt niet met het samenvoegen van de verschillende bedrijfsonderdelen, “winning together” wordt ook verder doorgetrokken, bijvoorbeeld naar de klant Red Bull Racing. Eigenlijk is er een anaolgie met Formule 1. In Formule 1 is de coureur een belangrijk onderdeel in de weg naar de overwinning, maar hij kan niet zonder zijn team, er zijn allerlei mensen op de achtergrond bezig met de strategie en het analyseren van alle machinedata (IoT) om vanuit daar realtime inzicht te hebben in hoe de auto zich gedraagt en de gekozen strategie eventueel aan te kunnen passen. Dus ook hier “winning together”.

Citrix haar nieuwe slogan slaat op het doel wat ze hiermee net als bij de Formule 1 wil bereiken, samen met haar partners groeien qua marktaandeel en het helpen van haar partners om samen deals te winnen.

Als Nederlander is dit voorbeeld natuurlijk extra leuk vanwege de goede prestaties van Max Verstappen afgelopen F1 seizoen en het feit dat nu juist dit team ook nog eens de complete stack van Citrix gebruikt om haar team te ondersteunen.

Unidesk

Naast de nieuwe (marketing) slogan’s en partner strategie kondigde Citrix ook de overname van Unidesk aan. Unidesk levert geavanceerde app layering technologie. Met deze technologie en de al eerder overgenomen technologie van Norskale heeft Citrix nu een uitgebreid portfolio voor profile management en application delivery.

Omdat deze overnames kortgeleden plaatsvonden, vraag ik me wel af hoe snel de integratie hiervan plaats gaat vinden. Zoals we al eerder hebben gezien kost zo’n integratie vaak veel tijd, zeker om het ook nog als één geintegreerde oplossing aan te kunnen bieden. Kijkend naar andere organisaties zien we dat daar vaak nogal wat hobbels moeten worden genomen om ook de development en support afdelingen goed geïntegreerd te krijgen. Al met al heeft het in ieder geval genoeg potentieel, laten we het beste er maar van hopen.

XenServer LTSR & MCS en PVS caching

Een andere aankondiging op Citrix Summit was de Long Time Service Release (LTSR) van XenServer, hiermee maakt Citrix een einde aan de geruchten dat het in de nabije toekomst mogelijk zou stoppen met XenServer. XenServer LTSR ondersteuning wordt nu voor de komende 10 jaar gegarandeerd. Naast de lange termijn ondersteuning heeft XenServer ook een nieuwe features in de vorm van caching aan de XenServer kant voor Citrix Provisioning Services (PVS) and Citrix Machine Creation Services(MCS) aangekondigd. Hiermee kan er een een aanzienlijke performance winst behaald worden.

Citrix XenServer & Bitdefender: security

Na ongeveer een jaar lang in Beta te zijn geweest heeft nu Citrix ook eindelijk de set van security API’s die sinds versie 7.0 van XenServer beschikbaar zijn op een groot congres wereldkundig gemaakt. Deze API’s maken het mogelijk Hypervisor Memory Introspection (HVI) te doen. Deze technologie die samen met Intel en Bitdefender is ontwikkeld, is een zogenaamde game changer in de security wereld.
HVI voegt een extra beveiligingslaag naast de hypervisor toe waarmee er direct in raw memory kan worden gekeken of er ongeoorloofde acties plaatsvinden. HVI heeft hiermee toegang tot zowel de usermode als kernel-mode in-guest memory. Hiermee heeft HVI een compleet beeld van het geheugen van de virtuele machine en haar context. Tegelijkertijd is HVI geïsoleerd van de virtuele machines die worden beschermd, en is daarmee op dezelfde manier geïsoleerd als de hypervisor zelf.

HVI is niet bedoel om de “in-guest” security tools te vervangen, zoals anti-malware agents, die voor een deel file-system scanning bieden. HVI kan echter wel de integriteit van de “in-guest” agents te bewaken. In virtuele omgevingen wordt het scannen van het bestandssyteem vaak ge-offload vanuit de agent naar een virtual appliance. Dit verhoogt wel de performance, maar is niet veiliger. HVI verhoogt het inzicht in wat er in het geheugen plaatsvindt zonder een “in-guest”component en beschermt tegelijkertijd de in-guest componenten die gebruikt worden om het file system scannen te offloaden. Het wordt dus een stuk moeilijker om een anti-malware oplossing voor de gek te houden.
Deze oplossing richt zich speciaal op het bieden van bescherming tegen APT’s (Advanced Persistent Threats). Met name de “aanvallen” die gebruik maken van de kwetbaarheden die (net) zijn ontdekt maar nog niet gepatched zijn (zero-day attacks) en die mogelijk tot doel hebben kwetsbare informatie buit te maken kunnen hiermee worden voorkomen.

De HVI technologie is geïntegreerd in en wordt beheerd met GravityZone, het Bitdefender endpoint protection platform voor de zakelijke markt. Op dit moment is Bitdefender de eerste en enige oplossing op de markt dat een oplossing heeft die werkt zoals hierboven beschreven.

Citrix Cloud

Zoals al eerder aangegeven heeft Citrix begin 2016 Citrix cloud gelanceerd. Citrix ’s strategie voor 2017 wordt “cloud first”, maar laten we dan wel even duidelijk melden wat Citrix cloud nu precies inhoud aangezien dit gemakkelijk verkeerd begrepen kan worden door klanten.

Dus wat is Citrix Cloud nu eigenlijk? Citrix heeft een cloud gebaseerde backend infrastructuur gecreëerd om eenvoudig en snel te kunnen starten met een uitrol zonder diepgaande kennis van de Citrix Infrastructuur, of om de infrastructuur niet te hoeven onderhouden. Na de initialisatie van de cloud infrastructuur kunnen de klanten de omgeving naar wens configureren.
Over infrastructuur gesproken, we hebben het nog niet over de workloads gesproken (vdi desktops of xenapp servers). De klant heeft volledige vrijheid in de keuze waar de workloads te draaien of dit nu in een eigen datacenter is of ergens anders. Ook de keuze voor het platform of de hypervisor is voor de workloads ook nog helemaal vrij. De software die in de Citrix Cloud wordt gebruikt is exact gelijk aan de software die je zou gebruiken als je het zelf zou installeren in eigen omgeving.

Partnership Microsoft

Een van de andere speerpunten die met veel aandacht (en herhaling) werd uitgedragen op Citrix Summit was het partnership met Microsoft, dit partnership is niet nieuw natuurlijk, maar laten we zeggen dat het nieuw leven is ingeblazen om zowel Citrix als ook Microsoft er beter van te laten worden.

Citrix & Microsoft hebben het in ieder geval makkelijker gemaakt om workloads op Azure te draaien, en hebben erin geïnvesteerd om de integratie van Office 365 en Citrix producten nog beter te maken. Op dit moment claimt Citrix de eerste en enige te zijn die Onedrive for Business in gevirtualiseerde omgevingen ondersteund, naast uitgebreide ondersteuning voor Skype for Business. Met dit in het achterhoofd zal het je niet verbazen dat de Citrix Cloud wordt gehost in Azure.

Citrix Ready HCI Workspace Alliance

Om de zogenaamde mid-market beter te kunnen bedienen heeft Citrix het Citrix Ready HCI Workspace Appliance Program opgestart. Dit programma geeft industriepartners op het gebied van Hyperconverged Computing de kans om te integreren met de Citrix Solutions. Citrix werkt al enige tijd samen met partners zoals Nutanix en Atlantis Computing.

Het vreemde is dat Hewlett-Packard Enterprise werd geïntroduceerd als eerste partner. Hier zit waarschijnlijk aardig wat marketing geld achter aangezien je bij hyperconverged nu niet direct als eerste aan HP denkt, helemaal als je bedenkt dat HP hiervoor de technologie van Atlantis Computing gebruikt en deze niet op de slide stond, ondanks verwoede photoshop pogingen van sommige twitteraars die anders wilden doen geloven op de eerste dag. Bij de tweede dag werden ze (Atlantis Computing) overigens wel keurig vermeld. Ondanks dit denk ik dat deze integratie het alleen maar makkelijker maakt om een platform voor workloads te beheren en de te schalen. Helemaal als je het combineert met Citrix Cloud zoals in bovenstaand plaatje is weergegeven.

En meer…

Los van bovenstaande was er natuurlijk veel meer interessants te zien en te horen.
Hieronder een korte opsomming:

  • Verschillende sessies over networking zoals Netscaler sizing , maar ook SD-WAN & MAS, het verbeterde single sign on/ smart access, de compatibiliteit met Microsoft InTune voor mobile device management.
  • XenMobile, betere en native ondersteuning voor Windows 10 en integratie van XenMobile met director om zo een “single pane of glass” voor monitoring te creëren. XenMobile Essentials for EMS (XenMobile aanvulling op InTune waarmee de gaten in de functionaliteit van InTune worden opgevuld).
  • Skype for Business with HDX ready Pi, een oplossing voor de zoektocht naar een goedkoop endpoint onder de 100 Euro. Klik hier voor meer info. Virtualized OneDrive for Business (Office365) in combinatie met Citrix Sharefile.
  • HDX protocol verbeteringen, Citrix bepaalt nu zelf wanneer UDP of TCP te gebruiken voor bepaald verkeer, wat een behoorlijke snelheidswinst kan opleveren voor bijvoorbeeld het kopiëren van bestanden en streamen van video content.

Wat verder nog opviel was dat VMware veel werd genoemd. In Europa en zeker in Nederland zijn we niet zo van het vendor bashen, maar Citrix Amerika is er niet vies van. Ook hangt het van veel meer factoren af dan hier werden aangestipt of een keuze voor een workspace project valt op Citrix of VMware…

Conclusie

Een paar enerverende dagen met veel informatie. De belangrijkste twee punten zijn:
• De verdiepende partnerrelatie tussen Citrix en Microsoft (m.n. Office 365 & Azure);
• Overname van Unidesk door Citrix.

Bij vragen neem gerust contact op!

#partnerlove