Nieuwe functies en versies volgen elkaar in hoog tempo op bij VMware. Aan het begin van elk jaar wordt er traditiegetrouw een nieuwe versie van Horizon View aangekondigd. Vorig jaar hebben we Horizon View versie 7 en App Volumes 3.0 mogen verwelkomen. Dit jaar wordt Horizon 7.1 geïntroduceerd en die versie belooft de eindgebruikers weer veel nieuwe functionaliteiten te brengen en de beheerders nieuwe mogelijkheden om de werkplekken te optimaliseren.

De vernieuwingen zitten op verschillende onderdelen binnen het Horizon View portfolio en variëren van het versneld deployen van desktops tot het toepassen van Horizon Cloud.

Het Just-in-Time Management Platform

Het JMP, oftewel Just-In-Time Management Platform is de volgende generatie desktop en applicatie delivery platform. JMP is gebouwd op basis van VMware’s Instant Cloning technologie voor het snel uitrollen van werkplekken, real-time applicatie distributie vanuit App Volumes en desktop management met contextuele policies met gebruikers omgeving instellingen vanuit UEM. JMP kan worden toegepast op traditionele werkplekken met just-in-time instant clone werkplekken en voor gepubliceerde applicaties. Deze gepubliceerde applicaties worden vanuit just-in-time Microsoft RDSH servers beschikbaar gesteld. Deze nieuwe functionaliteit maakt het mogelijk om nu ook net als bij de VDI werkplekken, op de RDSH Pools rolling updates uit te kunnen voeren. Hiermee wordt de verversing van de images gegarandeerd en blijven ze beschikbaar voor gebruikers.

Voor deze functionaliteit is een separate SKU beschikbaar welke gebruikt kan worden om specifiek deze functies toe te passen.

Met deze nieuwe Just-in-Time opties komt een nieuwe Horizon SKU beschikbaar die de naam Horizon Apps heeft gekregen. Deze SKU levert een RDSH gerichte oplossing en bevat naast Instant Clones ook gepubliceerde applicaties, App Volumes, UEM en vSphere. Deze nieuwe SKU moet het gat in de Horizon portfolio opvullen en moet daarbij direct concurreren met bijvoorbeeld Citrix XenApp.

De Just-in-Time technologie biedt met Instant Clone desktop de mogelijkheid gebruik te maken van vGPU, waardoor 3D applicaties op Instant Clone Desktops gebruikt kunnen worden.

Blast Extreme Adaptive Transport (BEAT)

Het VMware’s eigen Blast Extreme protocol is doorontwikkeld en gaat nu door het leven als Blast Extreme Adaptive Transport, kortweg BEAT genoemd. Het desktopprotocol is ontworpen voor een ultieme gebruikers ervaring op meerdere netwerkverbindingen, waarbij continue rekening gehouden wordt met het gedrag van het onderliggende netwerk. Hiermee wordt netwerk latency en packet-loss opgevangen door continue de gebruikte bitrates bij te stellen en foutcorrectie toe te passen, waardoor de gebruikerservaring verbetert. Hiermee is VMware in staat om het out-of-the-box netwerk bandbreedte gebruik te minimaliseren, de gebruikerservaring te verbeteren op hoge latency verbindingen en de bestandoverdracht te verbeteren bij het gebruik van device naar virtuele desktopverbinding met het gebruik van Client Drive Redirection.

Naast het BEAT protocol blijven ook het PCoIP en RDP protocol ondersteund en kan de gebruiker tijdens het leggen van een verbinding met de werkplek voor één van deze protocollen kiezen. De beheerder kan deze keuze vrij laten of hiervoor een standaard protocol afdwingen.

Skype for Business

Afgelopen jaar tijdens VMworld in Barcelona is een nieuwe samenwerking tussen VMware en Microsoft aangekondigd om gezamenlijk de gebruikerservaring voor Skype for Business klanten op de Horizon View omgeving te verbeteren. Gezamenlijk is er gewerkt aan een directe peer-to-peer oplossing waarbij virtuele kanalen worden gebruikt voor het afhandelen van de media op de endpoints. Hiermee wordt het dataverbruik wat normaliter via het datacenter verloopt tussen endpoints onderling uitgewisseld. Hieronder wordt schematisch het verschil weergegeven tussen de bestaande en de geoptimaliseerde oplossing.

Binnen de aangekondigde versie van Horizon (Horizon 7.1) is optimalisatie opgenomen voor Skype for Business en wordt als technical preview beschikbaar gesteld en kan door gebruikers getest worden.

Horizon Cloud

Horizon Cloud is de volgende generatie van Horizon Air welke werd gehost binnen vCloud Air dat door VMware zelf of door partners wordt gehost. Deze volgende generatie wordt gehost op IBM SoftLayer en gaat o.a. de nieuwe functionaliteiten als de Horizon Just-in-Time Management bieden aan de gebruikers. Door vCloud Air te vervangen door IBM SoftLayer komen daarnaast functionaliteiten als GPU-ondersteuning, gepubliceerde applicaties en ontsluiting via vIDM (Identity Manager) beschikbaar voor het benaderen van desktops en applicaties via een web portaal.
Horizon Cloud kan als on-premises oplossing worden gecombineerd met hyper-converged infrastructuren waarbij een Cloud control plane wordt toegepast.

Door deze combinatie te gebruiken wordt een volgende generatie Horizon Air Hybride model gerealiseerd. Het gebruikte licentie model is zowel van toepassing op de Cloud gebaseerde oplossing als voor plaatsing binnen het eigen datacenter (on-premises). De licentie kan in de vorm van “named user” of als “concurrent user” worden afgenomen.

Naast deze nieuwe functionaliteiten en nieuwe mogelijkheden is ook een verdwenen functie weer beschikbaar vanuit de GUI. In een vroege beta van Horzion View heeft het beheer van Multi-Vlan al eens in de Horizon Administrator gezeten. Maar bij het GA gaan is deze functionaliteit uit de GUI verwijderd en moest de configuratie via PowerShell worden gedaan. Met versie 7.1 van Horizon View is deze functie weer beschikbaar binnen de Horizon Administrator GUI. Deze functie kan vanaf Horizon 7.1 ook gebruikt worden voor het provisionen van werkplekken met Instant Clones technologie.

Conclusie

Veel functies geven nieuwe mogelijkheden bij het gebruik van virtuele desktops en/of RDSH-sessies. Met name de protocol afhandeling naar het endpoint device maakt een stormachtige ontwikkeling door en staat hiermee op vergelijkbaar niveau als andere leveranciers. Naar verwachting worden Horizon View 7.1 en de aanverwante producten medio april beschikbaar gesteld.